Xevi Miquel: “El repte dels GIS els propers anys passa per la millora de la capacitat de predicció”
Va arribar a Nexus fa 14 anys. Natural i orgullós de Llagostera, dedica el seu temps lliure a aficions com l’excursionisme i el ciclisme. Us presentem en Xevi Miquel.
1. Que fas a Nexus?
Soc cap de projectes, especialitzat en la implantació de Sistemes d’Informació Geogràfics corporatius en ajuntaments. Concretament, amb enMapa , una suite d’aplicacions que dona resposta a les necessitats en el manteniment, l’anàlisi i la difusió de les seves dades territorials. Conjuntament amb altres companys, participo en el procés de definició de la solució, la implantació i el manteniment de la mateixa.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Després de llicenciar-me en Geografia el 2003 vaig entrar en un petit projecte de recerca a la Universitat de Girona. El que havia de ser un estiu de feina es va acabar convertint en cinc anys de participació en projectes diversos on em vaig especialitzar en l’ús dels GIS. El 2008 em va sorgir la oportunitat de treballar a Nexus Geographics, on només aterrar vaig descobrir que sabia menys d’aquest camp del que m’imaginava. D’això ja en fa 14 anys. Darrerament he combinat la meva feina a Nexus amb la docència a la Universitat, on imparteixo una assignatura de Topografia i GIS.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Quan era petit m’agradava resseguir amb el dit un petit globus terraqüi que s’il·luminava i on hi apareixien alguns països que avui ja no existeixen. Però més enllà de la fascinació que molts nens petits tenen per veure mapes de llocs ignots, va ser ja ben entrada la carrera que em vaig convèncer del potencial que tenen els mapes com a eina que ens ajuda a comprendre, analitzar i explicar determinats fenòmens naturals i antròpics. Si a això hi afegim una certa afició per a la informàtica, enfocar la meva carrera cap al món dels Sistemes d’Informació Geogràfica ha estat un procés natural.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Els que hem estudiat geografia tenim una visió, encara que sigui superficial, d’una gran quantitat de fenòmens i processos territorials. Els geògrafs som “cunyats” des d’abans que existís el “cunyadisme”. Amb els anys he entès que aquest coneixement ens ajuda a comprendre una mica millor el món que ens envolta. O si més no, ens afila la curiositat.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
L’empatia, que intento practicar amb els clients, els companys de feina o els usuaris de les aplicacions que implementem. Es tracta d’una virtut especialment necessària quan es treballa amb molts ajuntaments diferents, com és el meu cas. Cadascun d’ells és una organització complexa, amb necessitats i urgències específiques.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
La humilitat i determinació amb la que s’assumeixen projectes i reptes que a mi em semblen extraordinaris. Sense aquests factors no s’entendria el creixement de l’empresa els darrers anys. D’altra banda, i des d’un punt de vista més personal, estic orgullós d’haver ajudat a teixir un clima de confiança mutu amb companys i clients durant tots aquests anys.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Els GIS ja han demostrat la seva utilitat en l’emmagatzematge, anàlisi i divulgació de la informació cartogràfica. Es tracta d’un procés obert, ja que dia a dia van apareixent noves tècniques i eines en cadascun d’aquests àmbits: BIM, Big Data i bases de dades NoSQL, intel·ligència artificial i Machine Learning, sistemes Business Intelligence, etc. Quedo aclaparat només de pensar-hi. Però personalment crec que el repte dels GIS els propers anys passa per la millora de la capacitat de predicció, on tradicionalment hem fracassat estrepitosament com a disciplina.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
No començar aquesta resposta per un “no ho sé” em semblaria pretensiós. Personalment m’agradaria un Nexus implicat, conjuntament amb altres agents, en la definició de solucions que ajudin a comprendre i solucionar, a la nostra escala, alguns dels reptes que tenim com a societat en aspectes com la mobilitat, el medi ambient, l’urbanisme o la gestió de recursos d’administracions i empreses. I si tenim en compte l’envergadura d’algun d’aquests reptes, forçosament he de pensar en un Nexus més gran, més divers, i amb major capacitat de col·laborar amb altres empreses i administracions.